Persbericht

 

Op 28, 29, en 30 maart aanstaande vindt een zeer speciale ontmoeting plaats in het Stedelijk museum Zwolle tussen Renee Baker, Roy Kuschel, Anja Warmink, Geertruida Klaasen, Royce Deans, en Tali Farchi bij de uitvoering van de moderne audiovisuele  opera bluSamsara.

bluSamsara is bedacht en geschreven door de Amerikaanse moderne componist en dirigent Renee Baker.

 BluSamsara is ontstaan uit een eerdere samenwerking tussen Renee Baker en Talie Farchi, en is gebaseerd op geïmproviseerde muziek en beeld .  Muzikaal uitvoerenden zijn onder andere Roy Kuschel, Anja Warmink, en Geertruida Klaasen,. De live painting wordt uitgevoerd door Tali Farchi, en Royce Deans.

 

Aanvangstijden

vrijdag 28-03-2014   19:30

zaterdag 29-03-2014 19:30

zondag 30-03-2014   15:00

 

Toegang is gratis

Na afloop is er de mogelijkheid om de kunstenaars te spreken in de bar van het museum.

 

Renee Baker is een vooraanstaand figuur op het gebied van moderne muziek in Amerika. Zij musiceert, dirigeert, zij componeert, en schildert muziek. Muziek is haar creatie.                                                          Zij is de musical director van het "Chicago Modern orchestra project", en oprichtster van het “Mantra Blue Free Orcheststra”. In oktober 2011werkte zij voor het eerst samen met Tali Farchi en Royce Deans in Chicago. In 2013 bracht zij twee weken door in het atelier van Tali in Zwolle. Hier werkte zij met Tali aan haar eigen systeem van grafic notation. Wat deze twee vrouwen bij elkaar bracht was dat Tali zich in haar live painting laat leiden door de muziek. Renee was op zoek naar een manier om de muziek die zij in haar hoofd had te visualiseren. Beiden creëren hun kunst ‘in het moment van improvisatie.’

Tali Farchi en Royce Deans hebben in hun ontwikkeling naar Live Painters het concept van een schilderij als object dat boven de bank hangt radicaal overboord gezet. Live painting is een belevenis zoals een concert. Het is visuele muziek, en net als een concert, wanneer de muziek stil  valt,komt het schilderij tot stilstand.

 

Roy Kuschel zoekt de relatie tussen beeld en klank met name waar de belevingswereld van klank, beweging en beeld elkaar ontmoeten.

 

Anja Warmink gebruikt haar stem als kleurenpalet om sfeer, emotie en diepte weer te geven. Ze heeft een grote voorliefde voor improvisatie.

 

bluSamsara is een kameropera over het leven, met alle individuele variaties, hoogte-, en dieptepunten, weergegeven in kleurtonen en klankkleuren. Renee Baker daagt de zangers en musici uit om deze individuele hoogte-, en dieptepunten te vertolken in hun improvisaties, terwijl zij hen daarin dirigeert.

De beeldende kunstenaars Royce Deans en Tali Farchi weven daar een visuele laag doorheen van live painting dat wordt geprojecteerd in realtime achter de musici.

Met haar techniek van grafic notation die zij deels met Tali heeft ontwikkeld kan Renee de schilderijen van Royce en Tali in de uitvoering muzikaal interpreteren

.Contactpersoon: Tali Farchi  0624903316